Správný věk hlavního hrdiny
Je podle vás lepší mít hlavní postavu ve věku, který přibližně odpovídá tomu vašemu, případně nižšímu? Mám totiž strach, že když zvolím hlavního hrdinu příliš starého, nepochopím správně jeho pocity a bude příliš čitelné, že já jeho věk ještě nezažila. Jenže pak se dostávám tak trochu do slepé uličky, protože mi nebylo ani 18.
Děkuji všem za radu.
Děkuji všem za radu.
Abys mohl komentovat, musíš být přihlášený nebo registrovaný.
Komentáře
V nejnovějším díle mám čtyři hlavní postavy, všechny tak zhruba ve věku těch 18, 19. Pak ještě pracuji se třemi dospělými a jedním "tak mezi" (sama teď vlastně nevím, kolik mu je. Tak dvacet pět?)
Jsem s tím takhle naprosto spokojená
Tolik k mé trošce do mlýna, už vše bylo, dá se říct, řečeno.
Jsem asi naivní, ale myslím si, že člověk, který necítí přetlak, nemá o čem psát a dlouze přemýšlí nad tím, v jakém věku, postavení, státě se má jeho hrdina nacházet, není (ani potenciální) spisovatel, ale pouhý grafoman...
Ono ani myšlenka, že se dokážete vcítit do stejného nebo nižší věku není správná. Uvědomit si, jak svět viděl jako dítě určitě není jednoduché. A Čím je věkové rozpětí širší, tím je to těžší. A navíc, není člověk jako člověk - každý dospívá trochu jinak.
Ty postavy si žijou už svým vlastním životem a když si řeknu, že budu psát za Brola, tak prostě uvažuju jako padesátiletý voják, kterého vykleštili a nemůže mít děti, takže má pro ně slabost. Když pak popisuju, co dělají, tak pozoruji sama sebe. Pokud tam tedy potom čtenář najde, že postava na něco reagovala tak, že sevřela křečovitě ruku v pěst, tak to je proto, že když jsem četla předchozí uvozující větu té konverzace, tak jsem ji měla sevřenou sama.
Já osobně se v tom opravdu vyžívám, i když musím uznat, že je to někdy až děsivé, zvlášť, když mě v tramvaji cestou do práce napadne nějaká situace, do níž se má ta postava dostat a začnu za ní brečet, protože cítím, jak vnitřně nechce, aby se něco takového přihodilo. Ale to už k tomu prostě patří. Vše má své klady a zápory ?, a to je dobře.
Flaubert